Zielony Yunnan OP
- Numer katalogowy: 846
Rooibos często mylnie nazywany jest herbatą. Zapewne ze względu na sposób przygotowania naparu. Rooibos nie jest herbatą gdyż nie zawiera liści z rodziny camelia. Słowo rooibos oznacza czerwonokrzew i pod taką nawą również można go spotkać. Rooibos produkowany jest z rośliny Aspalathus linearis. Uprawiana jest w RPA w górach Cedarberg. Obszar ten charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową w zimie oraz nieurodzajną, piaszczystą glebą. Roślina osiąga około 2 metry wysokości, a jej liście przypominają sosnowe igły. Rooibos nie zawiera teiny. Może bez przeszkód być pijany przez kobiety w ciąży, matki karmiące, małe dzieci, oraz wszystkich innych niezależnie od pory. Roślina jest bogata w przeciwutleniacze, które hamują działanie substancji o działaniu oksydacyjnym. Wpływa korzystnie na układ krwionośny i wspomaga regenerację wątroby. Rooibos to napój o czerwonym kolorze i specyficznym miodowym smaku.
Sposób parzenia: 1 łyżeczka suszu na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Dłuższe parzenie także mu nie zaszkodzi, gdyż nie "przeparza" się tak jak herbata. Do parzenia najlepiej używać filtrów papierowych lub gęstego sitka. Sugerowane drugie parzenie, ok. 5 minutowe.