Rooibos (czyt. Rojbos) z języka afrikaans: „rooi” (czerwony) i „bos” (krzew) - czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg). Obszar ten charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową w zimie oraz nieurodzajną, piaszczystą glebą. Liście wyglądem przypominają sosnowe igły a kwiaty mają żółty kolor. Do sporządzania naparu wykorzystuje się igły wraz z gałązkami. Zbierane są one w lecie i wczesną jesienią. W pierwszym etapie produkcji zbiera się gałązki i suszy się je, a następnie za pomocą specjalnych maszyn tnie się je na maleńkie igiełki.
Składniki: Rooibos 100 %
Kraj pochodzenia: RPA
Sposób parzenia:
1 łyżeczka suszu na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Dłuższe parzenie także mu nie zaszkodzi, gdyż nie zawiera teiny. Do parzenia najlepiej używać filtrów papierowych lub gęstego sitka. Sugerowane drugie parzenie, ok. 5 minutowe.
Cena za 1 kg: 100 zł
Strona WWW producenta:
www.e-herbata.plDane kontaktowe producenta:
J&W sp. z o.o., Sosnowiecka 5, 52-008 Wrocław, Polska, e-mail: biuro@e-herbata.pl, telefon: 607 077 411