Pory zbiorów herbaty
Produkcja herbaty na świecie
Obecnie na świecie produkuje się rocznie ponad 6 000 000 ton herbaty, a liczba ta z roku na rok rośnie. Produkcja herbaty jest silnie skoncentrowana. Około 80% światowych zbiorów herbaty pochodzi z zaledwie pięciu krajów: Indii, Chin, Sri Lanki, Kenii i Turcji.
Do produkcji herbaty używane są dwie odmiany, które pochodzą z rodziny kamelia (Camellia sinensis): - Camellia sinensis var. sinensis - herbata pochodząca z Chin. - Camellia sinensis var. assamica - wywodząca się z Assamu.
Tak jak winorośl i pochodzące z jej owoców wino, herbata dla osiągnięcia najlepszego smaku i aromatu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, czyli temperatury od 18 do 30 stopni C i od 2 do 2,5 m3 opadów deszczu rocznie. Dla porównania w Wielkopolsce spada około 0,5 m3 deszczu w ciągu roku. Niebagatelny wpływ na smak i jakość herbaty ma także wysokość, na której jest uprawiana - od 350 do 2450 metrów n.p.m. Im wyżej uprawiana jest herbata, tym barwa naparu jest jaśniejsza. Herbaty uprawiane wysoko nad poziomem morza nazywamy high grown, te uprawiane niżej low grown - ich barwa naparu jest ciemniejsza. Ważna jest również gleba. Powinna być ona żyzna, o odpowiednim kwaśnym odczynie i łatwo przepuszczalna. Na jakość, smak i kolor naparu wpływ ma także stopień nasłonecznienia plantacji. Gdy krzew herbaty ma wysokość 15 cm przesadzany jest ze szkółek na plantacje. Po okresie od 3 do 5 latach rozpoczyna się zbiór liści.
Nasza herbata zrywana jest ręcznie do koszy noszonych przez zbieraczy na plecach, następnie ważona i odwożona do fabryk, gdzie podlega procesom produkcji. Doświadczony zbieracz może zerwać od 30 do 35 kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg herbaty. Liście są zrywane, gdy roślina wypuszcza młode pędy, tzw. flesze. W krajach, gdzie jest cieplej, tych fleszy jest najwięcej. Pierwsze flesze są oczywiście najbardziej doceniane.
Pory zbiorów
Zbiory podzielone są na cztery terminy:
First flush marzec i kwiecień
Second flush maj i czerwiec
Monsoon flush zbiór w porze monsunowej, w lipcu i sierpniu
Autumnal flush jesienny zbiór w październiku i listopadzie
Nie wszędzie na świecie pory zbiorów są identyczne. Różnią się miedzy sobą ze względu na położenie geograficzne. We wschodniej Afryce i na Sri Lance herbatę zbiera się cały rok. Natomiast w Japonii od kwietnia do końca października. W Chinach i na Tajwanie zbiór trwa nieco dłużej, bo od początku kwietnia do końca listopada. W Indiach na plantacji prowincji Assam herbata zbierana jest od marca do października. W prowincji Darjeeling oraz Nepalu od kwietnia do listopada.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii ARTYKUŁY