Świeża mięta
- Numer katalogowy: 2910
Smak kawy, a przede wszystkim jej aromat jest przez nas bardzo łatwo rozpoznawalny. Zwłaszcza o poranku. Ziarna kawowca uprawiane są między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca, w tzw. „pasie kawowym” w aż 70 regionach tropikalnych. Arabica oraz robusta to jej najpopularniejsze gatunki. Na smak kawy ma wpływ nie tylko miejsce jej pochodzenia i gatunek, ale również sposób wypalenia, grubość mielenia oraz sposób przygotowania naparu - od sposobów tradycyjnych po zyskujące popularność metody alternatywne, z wykorzystaniem kawiarki, drippera, czy aeropressu.
Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Jest również głównym źródłem spożywanej przez nas kofeiny. Do Europy kawa przywędrowała w XVI z Etiopii. W Polsce pojawiła się na dworze króla Jana III Sobieskiego po wygranej z Turkami bitwie pod Wiedniem.