Japan Sencha Fukujyu
- Numer katalogowy: 99
Herbaty kwitnące mają najczęściej postać niepozornej kulki. Zdarza się czasem, że posiadają również bardziej misterne kształty. Herbatę kwitnącą nazywamy również herbatą artystyczną. Tuż po wrzuceniu jej do wody możemy być świadkami spektaklu. Naszym oczom ukazuje się wspaniałe widowisko dla zmysłów, którego sceną jest nasz szklany dzbanek oraz filiżanka. Na naszych oczach dzieją się małe cuda. Herbaciany pąk otwiera się przed nami, a następnie prezentuje różnego rodzaju kwiatowe kompozycje.
Herbaty kwitnące to propozycje wyjątkowe, które świetnie sprawdzą się wśród prawdziwych fanów herbaty. Nadadzą się również na prezent dla bliskiej osoby oraz poszerzą asortyment twojego lokalu o mniej znane i dostępne produkty premium. Picie herbaty w tym wydaniu jest celebracją, a przygotowane kompozycje są małymi arcydziełami. Po zaparzeniu kwitnąca herbata zmienia się w kwiat i stanowi kolorową i spektakularną kompozycję.
Początków tej niezwykłej herbaty możemy doszukać się na dworze chińskiego cesarza, gdzie zagościła w XIII wieku. Za czasów Dynastii Song został zapoczątkowany rytuał ręcznego zwijania liści herbaty wraz z innymi dodatkami. Prace te zyskiwały na popularności jako dzieła sztuki. Zaczęto więc organizować pokazy oraz konkursy. Na nich to właśnie mistrzowie w swym fachu mogli rywalizować oraz oczarowywać swoim kunsztem widzów.
Herbaty kwitnące w XX wieku trafiły do Europy. Bardzo dużą popularność zyskały w latach 80, co spowodowało zwiększoną produkcję w Chinach. Teraz już każdy w zaciszu swojego domu może być światkiem wyjątkowego wydarzenia zarezerwowanego kiedyś wyłącznie dla cesarskiego dworu.
Herbaciane liście i pączki są starannie selekcjonowane. Herbata zwijana jest z najmłodszych listków. Podczas produkcji zarówno liście jak i kwiaty poddawane są specjalnemu procesowi, który pozwala na ich uelastycznienie.
Do przygotowania herbaty kwitnącej najczęściej używa się herbaty białej oraz zielonej, sporadycznie innych. Jednym z tych mniej spotkanych przykładów jest nasz Kwiat Serdeczności- kwitnąca herbata czarna z kwiatem wiecznika kulistego.
Kompozycje związywane są przy użyciu białej nitki wraz z innymi dodatkami zgodnie z kreatywnością twórcy. Artystycznie przygotowana rozetka z herbaty przyozdabiana jest dodatkowo kwiatami innych roślin. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć: kwiat jaśminu, liczi, kwiat nagietka, chryzantemy czy lotosu.
Aby poprawnie przygotować herbatę kwitnącą niezbędna będzie odpowiednia temperatura wody oraz szklany dzbanek. Zalecamy, aby naczynie miało objętość w zakresie 0,7L - 1 L. Kulkę należy umieścić na dnie naczynia, a następnie zalać wodą o odpowiedniej temperaturze dla danych liści herbaty. Jeśli to herbata czarna potrzebujesz wody o temperaturze 96°, czyli zaraz po przegotowaniu. Dla herbaty zielonej optymalna będzie woda o temperaturze 80°, a dla herbaty białej najbardziej odpowiednia jest woda o temperaturze nieco chłodniejszej, czyli około 70°.
Zalecany czas parzenia to od 7 do 9 minut. Herbaty można parzyć 2-3 razy, ale najlepsze rezultaty uzyskuje się parząc pierwszy raz.