English Breakfast
- Numer katalogowy: 1812
piłeś na pewno, ale czy wiesz o niej wystarczająco dużo?
Czarna herbata jest tym, co ludzie sobie wyobrażają mając na myśli filiżankę herbaty. Chyba nie ma osoby, która nigdy je nie próbowała. Nie tylko w Polsce jest ona najczęstszym wyborem konsumentów. Około 80% światowego spożycia herbaty to właśnie warianty herbaty czarnej.
Plantacje słynące z produkcji herbat czarnych to przede wszystkim Indie. Stamtąd pochodzi wyrazista herbata Assam, delikatna Darjeeling oraz Madras- jedna z nielicznych herbat dostępnych w Polsce w okresie PRLu. Na Sri Lance produkowana jest znana na całym świecie herbata Cejlońska. Prym wśród Chińskich herbat czarnych wiedzie Yunnan. Mimo, że tradycja picia herbat na naszym kontynencie przypisywana jest przede wszystkim mieszkańcom wysp brytyjskich, to w Wielkiej Brytanii nie znajdziemy żadnych plantacji. Anglicy jednak przyczynili się do popularyzacji Earl Greya oraz typowo śniadaniowej pozycji English Breakfast.
Do produkcji herbaty czarnej wykorzystuje się różne części krzewu herbacianego, jednak większość powstaje z liści już rozwiniętych. Herbata czarna przechodzi przez wszystkie procesy produkcji herbaty czyli więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację i suszenie.
Oksydacja, to proces utleniania enzymatycznego liści. Może zostać przeprowadzona przemysłowo- za pomocą maszyn, albo ortodoksyjnie- ręcznie. Po całkowitym utlenianiu herbata czarna nabiera charakterystycznej dla swojego gatunku barwy. Znane są także herbaty nie w pełni utlenione. Do takich należy między innymi Darjeeling oraz Nepal Maloom - oksydowane w 90- 95%. Mają delikatniejszy, roślinny smak i jaśniejszy kolor.
Legenda głosi, że po raz pierwszy herbatę poddano oksydacji przez przypadek, w wyniku zamoknięcia ładunku zielonej herbaty. Zapach przypadkowo ,,odkrytej” czarnej herbaty zamaskowano olejem z bergamotki, dzięki czemu teraz możemy rozkoszować się aromatyczną herbatą Earl Grey.
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok. 3 min. pod przykryciem. Po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Parzona dłużej będzie cierpka i bardziej gorzka, mocna w doznaniach smakowych, ale zawierać będzie mniej teiny więc w mniejszym stopniu będzie posiadała działanie pobudzające.
Herbata czarna zawiera mniejszą ilość teiny od herbat zielonych i białych. Należy pamiętać, że im więcej procesów przejdą liście herbaciane, tym zawartość teiny jest mniejsza.
Zawarta w niej tanina dobrze wpływa na układ pokarmowy, pomaga przy zatruciach oraz ułatwia trawienie ciężkich posiłków.
Wzmacnia naczynia krwionośne oraz hamuje rozwój bakterii.
Znany jest również dobroczynny, stabilizujący wpływ flawonoidów na ciśnienie krwi.
Okłady z czarnej herbaty przynoszą ulgę w poparzeniach słonecznych, łagodzą objawy trądziku, a płukanka do włosów zwalcza łupież. Okład z czarnej herbaty dobrze wpływa na oczy i na opuchliznę wokół nich.