English Breakfast- klasyczna herbata angielska
English Breakfast- na dzień dobry
Ze zwrotem English Breakfast spotkał się chyba każdy. Zdecydowanej większości osób kojarzy się on z dość obfitym śniadaniem, w skład którego wchodzi: bekon, fasolka po bretońsku czy jajka sadzone. A skoro mowa o angielskim śniadaniu to nie może zabraknąć również angielskiej herbaty.
Doskonale znana obywatelom i rodzinie królewskiej
Jedną z najbardziej znanych kompozycji herbat jest English Breakfast. To charakterystyczna mocna i pełna smaku herbata o odcieniu naparu od brązowego do złocisto-bursztynowego. Doskonale pobudza dzięki dużej zawartości teiny. Ponadto przyspiesza metabolizm po tak obfitym posiłku.
Podobno tę śniadaniową mieszankę herbat stworzył szkocki mistrz herbaciany Drysdale pochodzący z Edynburga. Królowa Wiktoria raczyła się herbatą English Breakfast podczas pobytu w swojej szkockiej posiadłości, w zamku Balmoral.
Kompozycja liści
Pierwotnie w skład herbaty English Brakfast wchodziła wyłącznie herbata zbierana na wyżynach wysypy Cejlon. W zasadzie trudno jednoznacznie wskazać jaką proporcję szczepów liści herbacianych należy uznać za oryginalną herbatę English Breakfast. W składach producentów możemy znaleźć zarówno herbaty z Afryki, Chin, czy Indii. Jednak to właśnie kompozycja krzewów herbacianych ze Sri Lanki i Indii jest najbardziej popularna.
To właśnie indyjska czarna herbata Assam nadaje naparowi głębi i pobudzenia. Irish Breakfast, to herbata mocno spokrewniona z tradycyjną odmianą śniadaniowej herbaty. Jest mocniejsza niż jej angielska odmiana gdyż zawiera większą proporcję herbaty Assam, która nadaje mieszance bardziej słodkawy i czerwony napar.
Popołudniową porą
Powszechnie wiadomo, że Anglicy sięgają po herbatę o każdej porze dnia. Po południu częstym wyborem jest herbata czarna English Afternoon, która jest zdecydowanie delikatniejsza niż jej angielska, czy irlandzka kuzynka. Często kompozycja ta zawiera również indyjską herbatę z prowincji Darjeeling.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii ARTYKUŁY