Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » ARTYKUŁY » Droga herbaty- od krzewu do Twojego domu

Droga herbaty- od krzewu do Twojego domu

Zdjęcie artykułu droga herbaty- od krzewu do twojego domu

Wszystkie herbaty pochodzą od jednej rośliny- Camelia Sinensis. W procesie przetwarzania liści możemy uzyskać różnorodny smak i nieco odmienne właściwości. Dzięki czemu w naszych filiżankach znajdziemy herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, żółte oraz herbaty zwane turkusowymi- oolong. Z tego artykułu dowiesz się jak wygląda droga czarnej herbaty z pola do Twojego domu.

  

 

 

Zrywanie

 

Herbaty najwyższej jakości produkowane są z dwóch do trzech listków i pączka zerwanych z czubka krzewu.  Zdarzają się również także herbaty produkowane wyłącznie z pączków, wówczas cena może wynosić nawet do kilku tysięcy dolarów za kilogram. Dzięki zrywaniu szczytowych listków krzewów umożliwiony jest dalszy rozwój krzewu. Ta część produkcji herbaty jest najbardziej pracochłonna i kosztowna. W wielu plantacjach liście zrywane są maszynowo zwłaszcza, do produkcji herbat ekspresowych. Nadal jednak istnieje wiele miejsc, gdzie liście herbaciane zrywane są ręcznie, w większości przypadków przez kobiety. Podczas zrywania jak i w późniejszym procesie produkcji następuje selekcja liści herbacianych. Aby ostateczny konsument wiedział z jakich liści wyprodukowana jest herbata dopisuje się oznaczenia do ich nazw, np. Yunnan FOP. Doświadczony zbieracz może zerwać od 30 do 35 kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg herbaty.


 

alt

 


 

Więdnięcie

 

To proces trwający około 16-24 godzin, podczas którego liście tracą około 30% początkowej zawartości wody, co ułatwia ich późniejsze zwijanie. Zebrane liście rozkłada się na specjalnych stelażach wykonanych z drutu lub na kratownicach. Od dołu doprowadzane jest powietrze, które jest wtłaczane systemem wentylacyjnym. Liście pozostawiane są tam do momentu, aż wyparuje z nich nadmiar wody i staną się dostatecznie miękkie, by ich powierzchnia nie pękała przy skręcaniu/zwijaniu. Bardzo często poddaje się liście również działaniu gorącego i wilgotnego powietrza, żeby zapobiec nadmiernemu utlenianiu, co jest szczególnie ważne w przypadku zielonej herbaty.

 

 

 

Skręcanie

 

To proces, który ma na celu przerwanie błon komórkowych liścia i poddanie soku komórkowego reakcji z tlenem znajdującym się w powietrzu. Liście herbaty są poddawane maszynowo procesowi rolowania i w ten sposób powstaje herbata liściasta. Odbywa się to w specjalnych maszynach rotacyjnych. Najszlachetniejsze gatunki herbat są rolowane ręcznie. Na tym etapie produkcji z liści uwalniane są substancje chemiczne, które decydują o ostatecznym kolorze herbaty.

 

 

 

 

Oksydacja (utlenianie)

 

Ten etap często jest zwyczajowo mylnie nazywany fermentacją, jednak poprawną nazwą tego procesu jest właśnie oksydacja bądź utlenianie. To najprostszy etap produkcji, ale kluczowy dla uzyskania odpowiednich właściwości produktu końcowego. W czasie oksydacji wyostrza się lub łagodnieje smak i aromat herbaty. Liście poddaje się działaniu bardzo wilgotnego powietrza o temperaturze 25-27°C. W tym czasie zachodzi seria złożonych reakcji chemicznych pomiędzy tlenem zawartym w powietrzu, a składnikami zawartymi w liściach. W rezultacie powstają dwa rodzaje substancji: substancje odpowiedzialne za przejrzystość i rześkość naparu oraz substancje odpowiedzialne za jego moc i kolor. Utlenianie jest czynnikiem aktywizującym teinę (alkaloid kofeiny) i jednocześnie w pewnym stopniu redukującym poziom garbników. Czas oksydacji zależy od gatunku i wielkości liścia, ale trwa przeciętnie proces trwa od 2 do 4 godzin.

 

Wyróżniamy dwa sposoby oksydacji:

 

- tradycyjna: liście herbaty (wcześniej zgniecione) układane są w stosy oksydacyjne, w których te liście są potrząsane i przerzucane

- zmechanizowana: z wykorzystaniem urządzeń tzw. maszyny fermentacyjnej CFM, która przypomina obracający się bęben. Powietrze dostarczone do wnętrza jest wilgotne i ciepłe, by nie wysuszyć liści.

 

 

 

 

Suszenie – obróbka termiczna

 

Ma ono na celu całkowite zahamowanie oksydacji i doprowadzenie herbaty do stanu, w którym będzie ona mogła być przechowywana przez dłuższy czas. Na tym etapie liście mają jeszcze wilgotność przekraczającą 50%. Sam proces trwa około 20 minut i odbywa się w temperaturze około 60°C. Po jego zakończeniu herbata czarna uzyskuje wyraźny aromat, a także swoją ostateczną barwę: brunatną do prawie czarnej. Drobne różnice w intensywności barwy są dopuszczalne. W tej fazie zawartość wody w liściach zostaje ostatecznie zredukowana do poziomu około 3-5%. Etap suszenia zapewnia herbacie stabilność mikrobiologiczną. Suszenie można przeprowadzać na wiele sposobów: układanie liści w koszach ogrzewanych ogniem lub gorącym powietrzem, suszenie herbaty wprost na słońcu, suszenie strumieniem ciepłego powietrza w specjalnych bębnach i tunelach powietrznych.

 

Dodatkowo liście herbaciane z łatwością poddają się procesowi aromatyzowania. Umieszcza się je w obrotowych bębnach, gdzie są mieszane z rozpylonym, płynnym aromatem.


 

alt

 

Sortowanie i pakowanie

 

Wszystkie etapy produkcji herbaty przebiegają w ściśle określonych warunkach i czasie. Po ich zakończeniu dokonuje się klasyfikacji jakości w zależności od wielkości i wyglądu liścia.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii ARTYKUŁY

Herbaty dla bizensu

liściasta herbata czarna Earl Grey Blue Hurtownia E-Herbata.pl

Earl Grey Blue

88,93 zł brutto / szt.72,30 zł netto
  • Numer katalogowy: 441
Klasyczny Earl Grey z dodatkiem bławatka - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
zielona herbata z dodatkiem jaśminu Jaśminowa

Jaśminowa

82,96 zł brutto / szt.67,45 zł netto
  • Numer katalogowy: 592
Herbata zielona Yunnan z dodatkiem kwiatu jaśminu - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Herbata sypana Zielony Yunnan OP

Zielony Yunnan OP

85,96 zł brutto / szt.69,89 zł netto
  • Numer katalogowy: 846
Zielona herbata z prowincji Yunnan o wyrafinowanym smaku - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Zielona herbata z owocami Rajska Laguna

Rajska Laguna

112,72 zł brutto / szt.91,64 zł netto
  • Numer katalogowy: 145
Herbata zielona Sencha z dodatkiem truskawek, żurawiny, melona, maliny i płatków słonecznika - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
czarna herbata z dodatkami Błękitna Laguna

Błękitna Laguna

109,74 zł brutto / szt.89,22 zł netto
  • Numer katalogowy: 48
Czarna herbata Ceylon z dodatkiem papai, jabłka, ślazu, płatków róży, nagietka i bławatka - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Najlepsze herbaty owocowe Wyspy Szczęśliwe

Wyspy Szczęśliwe

107,25 zł brutto / szt.99,31 zł netto
  • Numer katalogowy: 2475
W skład kompozycji wchodzi papaja kandyzowana, mango, jabłko suszone, hibiskus oraz pomarańcza - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Czarna herbata klasyczna Ceylon High Grown OP

Ceylon High Grown OP

80,00 zł brutto / szt.65,04 zł netto
  • Numer katalogowy: 656
Klasyczna herbata cejlońska o delikatnym aromacie - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Angielska herbata czarna English Breakfast

English Breakfast

106,78 zł brutto / szt.86,81 zł netto
  • Numer katalogowy: 1812
 Śniadaniowa kompozycja czarnych herbat Assam Dekorai i Celon High Grown OP - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Herbata biała liściasta z dodatkami hurtownia herbaty

Słodkie tropiki

133,54 zł brutto / szt.108,57 zł netto
  • Numer katalogowy: 1883
Herbata biała Pai Mu Tan z dodatkiem jabłka, trawy cytrynowej, płatków róży, mięty oraz mango - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
dobra tania zielona herbata japońska Japan Sencha Fukujyu

Japan Sencha Fukujyu

154,35 zł brutto / szt.125,49 zł netto
  • Numer katalogowy: 99
Mocna zielona herbata uprawiana na zboczach góry Fudżi - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Zielona herbata z miętą Świeża mięta

Świeża mięta

80,00 zł brutto / szt.65,04 zł netto
  • Numer katalogowy: 2910
Herbata zielona Gunpowder z dodatkiem mięty - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
Herbata czerwona z dodatkami Pu Erh Body Fit na odchudzanie i kaca

Pu Erh Body Fit

100,81 zł brutto / szt.81,96 zł netto
  • Numer katalogowy: 1784
Czerwona herbata Pu erh z dodatkiem yerba mate, jabłka, wiśni oraz nagietka - 0,5 kg
dodaj do schowka
szt. Do koszyka
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ